Spot jij de Big 5 in de herfstvakantie?

16-10-2020

Het is herfst! En dat is goed te zien in het Haagse groen. De bladeren veranderen van kleur en de paddenstoelen schieten uit de grond. Trek je wandelschoenen aan, pak je verrekijker en loep en spot deze Big 5 in onze eigen stadsnatuur. Houd je daarbij wel aan de coronaregels!

De Big 5 die Het Haagse Groen voor jou selecteerde, zijn mooie en bijzondere bomen, paddenstoelen en dieren die je nu makkelijk kunt bewonderen in onze stadsnatuur. In een van onze parken, bossen of andere natuurgebieden of gewoon bij jou om de hoek. De Haagse stadsnatuur is dichter bij dan je denkt. Hier de Big 5: 

De vliegenzwam

De vliegenzwam


Paddenstoelen horen bij de herfst. De vliegenzwam is goed herkenbaar aan zijn rode kleur en witte stippen. Het is wel de meest bekende van het stel. Vooral in de buurt van berken maak je een goede kans om een vliegenzwam te spotten. De wortels zuigen het sap uit de boom om te groeien. Maar heel veel eisen stelt de vliegenzwam nu ook weer niet. Je ziet ‘m ook bij andere loofbomen, zoals de beuk en de eik en bij naaldhoutbomen zoals de spar en de den. Vaak hoef je hier niet eens heel ver voor op pad. Heb jij ‘m al gezien?

De Schotse hooglander

Schotse hooglander


Onze lieve kudde groenbeheerders van het Westduinpark zijn er het hele jaar. Ze houden het duinlandschap open en gevarieerd door te grazen. De behaarde runderen lopen vrij rond, dus je kunt ze overal in het natuurgebied tegenkomen. Je ziet ze vaak staan eten van de rozenbottels of de rimpelrozen langs de fiets- en voetpaden. De Schotse hooglanders zijn makkelijk benaderbaar, maar houd liever minimaal 25 meter afstand, zeker als er jonge kalfjes bij de kudde zijn. Dus als je in het Westduinpark bent voor een mooie wandeling of paddenstoelenjacht, kijk dan ook eens of je deze dames ziet. 

De geschubde inktzwam

De geschubde inktzwam


Er zijn honderd soorten inktzwammen. De geschubde inktzwam is de meest voorkomende. In de herfst schiet ook deze paddenstoel met een opvallende vorm hoed uit de grond. Ook deze is vaak dichterbij dan je denkt. Van mei tot in november is hij te vinden op bemest gras. Kijk daarom maar eens goed op grasvelden of in bermen. Hij is vaak niet alleen… Deze inktzwam houdt van groepjes.

De treurbeuk

Geen treurwilg, maar een treurbeuk


Iedereen kent de treurwilgen wel. Ze staan meestal langs watergangen en in de stad. Maar ooit gehoord van een treurbeuk? Deze mystieke verschijning staat op landgoed Oosterbeek, naast Clingendael. Nog mystieker wordt hij als je ‘m in de vroege ochtend ziet als er nog een neveldeken over het landgoed ligt. De treurbeuk is niet voor niets monumentaal. De geschatte leeftijd is 140 jaar. Helaas is een paar jaar geleden een grote tak uitgebroken, toch blijft deze boom uniek, ieder seizoen en zeker ook in de herfst. Ook is de boom de jaarlijkse nestlocatie van een torenvalk-koppel.
 

De amberboom

De amberboom


De amberboom heeft een fantastisch herfsttooi. De bladeren kleuren van groen, naar geel en vervolgens naar diep rood. Een beeld dat past in de Indian Summer van Den Haag. In de stad staan bijna 1.500 amberbomen. Zowel alleen in de een park, maar ook als boom langs de straten. Kijk maar eens bij Hoefkade, A. Kortekaasplantsoen, Buizerdlaan, Ypenburgse Boslaan, Oosterhesselenstraat, Stationsweg en het Veenbespad. Als je hem vindt, zie je herfst in zijn puurste vorm.

Meer weten over onze natuur?
Den Haag heeft veel mooie planten, bomen en dieren. En daar zijn we trots op. In de nieuwe nota Stadsnatuur staat hoe we de natuur in onze stad willen beschermen en versterken. Bijvoorbeeld door onze bossen, parken, duinen en landgoederen goed op elkaar aan te laten sluiten. Door groene plekken goed te beheren zodat het prettige plekken worden voor insecten, vogels en andere dieren. 

Houd je aan de coronaregels
Onze regio heeft vakantie en trekt erop uit. Houd je aan de corona basisregels: 

  • Blijf binnen als je verkouden of grieperig bent
  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar, ook als je buiten bent. 
  • Mijd speelplekken en andere recreatieve voorzieningen als het er druk is

Lees ook:
Ga naar buiten met de 100-dingenlijst voor kids
Hoera herfst! Hoe ontstaan die herfstkleuren eigenlijk?
 

 

Nieuwsbrief

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van al het nieuws rondom het Haagse Groen.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen