Kans op Steenbreektrofee voor Cromvlietpark en Haegsch Hof

29-08-2022

Maar liefst twee Haagse projecten maken kans op de Steenbreektrofee, de landelijke prijs voor vergroening. Het Haegsch Hof in de Rivierenbuurt en het Cromvlietpark in Molenwijk zijn genomineerd. De bewoners zijn supertrots. “We brengen de natuur terug in de stad”, zegt Otto Thors van Haegsch Hof.

Het Haegsch Hof aan het Hillebrant Jacobsplein ligt in het hart van de Rivierenbuurt. Al vrij snel na de oplevering van deze fraaie buurt - het plan kreeg in 2008 de publieksprijs voor architectuur - blijkt de openbare ruimte een hitte-eiland. Dit zijn plekken die bij warm weer vele graden warmer worden dan ergens anders in de stad. De twee ondiepe vijvers bieden nauwelijks verkoeling; ze laten vooral de woontoren in het water schitteren.

Bewoners van het Haegsch Hof aan de slag met vergroenen van hun plein. (foto: Otto Thors)


Hitte aanpakken met groen
“Een van onze wensen was om het versteende plein te vergroenen om de hittestress aan te pakken”, zegt Otto Thors, voorzitter van Buurtcoöperatie GroenDruk, het bewonerscollectief van het Haegsch Hof. “We hebben een kansenkaart gemaakt: waar is meer groen mogelijk? Hoe pakken we het aan? Wat hebben we nodig? Bomen, geveltuinen, verticaal groen met klimplanten? Dat hebben we allemaal zelf moeten ontdekken. De nominatie is een kroon op ons werk. We zijn vereerd.”

Op het Hillebrant Jascobsplein hebben bewoners lekker veel groen aangeplant (Foto: Otto Thors)


Schaduw en koelte
Dankzij de standvastigheid van bewoners heeft het Haegsch Hof nu minder steen en meer groen. Zo zijn er alleen al op een dag 30 geveltuinen aangelegd, is 50 kubieke meter beton rond de vijvers vervangen door planten en struiken, zijn verticale tuinen aangelegd op blinde muren en extra bomen geplant. “De aanplant is nog te jong om al verschil in temperatuur te maken. Over een paar jaar hebben ze meer kroonoppervlak en krijgen we er schaduw en koelte van. Maar het plein ziet er al wel veel mooier uit", zegt Otto. 

Nieuwe initiatieven bedenken
De coöperatie telt 40 huishoudens die twee keer per jaar bij elkaar komen om nieuwe initiatieven te bedenken en uit te voeren. “We hebben een doel: het bestrijden van hitte door vergroening. Voor het ene project werken we zelfstandig, voor andere projecten met de gemeente of met woningbouwcoöperaties”, zegt Otto. “We zijn nog niet klaar. We kijken of we langs de gracht de parkeerplaatsen kunnen vervangen door een schelpenpad met begroeiing. We brengen de natuur terug in de stad.”


Cromvlietpark: vrolijke ontmoetingsplek
Ook het nieuwe wijkpark Cromvliet in Molenwijk in stadsdeel Laak maakt kans op de Steenbreektrofee. Hitte krijgt in de wijk minder kans door meer groen en de regen wordt in een ondergrondse waterbuffer opgevangen. Daarnaast is het vooral een fijne plek voor en door bewoners. “Dankzij het nieuwe park is de buurt groener, koeler en vrolijker. Het is een ontmoetingsplek. Het groene hart van de wijk waar we zuurstof krijgen en waar we koelte en schaduw vinden”, zegt bewoner Tahira Abdulla.

Heel veel moestuinen voor bewoners zijn erbij gekomen (foto: Wiebke Klemm)


Het wijkpark is om meerdere redenen bijzonder. Zo denken bewoners vanaf het begin met de plannen mee en leveren 132 ideeën aan op basis waarvan het meest ideale park is ontstaan. Daarnaast houdt het rekening met het veranderende klimaat. Door het extra groen, zoals de ecologische zone, moestuinen en de aanplant van meer dan 70 nieuwe (fruit)bomen wordt de wijk op warme dagen minder heet. En houden de bomen de omgeving koel.

Ook komt het regenwater niet meer in het riool, maar wordt in een ondergrondse waterbuffer opgevangen, gezuiverd en opgeslagen. In de buffer kan 35 miljoen liter regenwater worden opgeslagen, waarvan 10 miljoen liter regenwater jaarlijks kan worden gebruikt. Dit water kan bij droge dagen omhoog worden gepompt en worden gebruikt door de stadsboerderij en de moestuinen. Hieronder zie je hoe het werkt.

Deze innovatieve waterberging in de diepe ondergrond is met Europese subsidie aangelegd.


Op 27 september wordt tijdens de Nationale Groendag de winnaar van de Steenbreektrofee 2022 bekend gemaakt. Stichting Steenbreek zoekt naar innovatieve en inspirerende voorbeelden die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut.  

Hoofdfoto: Otto Thors, voorzitter van Buurtcoöperatie GroenDruk, een bewonerscollectief van het Haegsch Hof, is blij met de nominatie voor de Steenbreektrofee.

Waar let de jury op? 
De juryleden van de Steenbreektrofee hebben inzendingen uit heel het land beoordeeld op:

het verminderen van stenen (ontstening), behoud van zoveel mogelijk soorten flora en fauna (biodiversiteit), aanpassen aan klimaatverandering (klimaatadaptatie), het gezelliger maken van de buurt (sociale cohesie) en gezondheid. “De urgentie voor meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. Soms kan één persoon al de sturende kracht zijn om verandering aan te jagen”, zegt Margot Ribberink, voorzitter van de jury. “Maar de kracht van samenwerking met diverse partijen blijft de sleutel tot succes."

Deze projecten zijn genomineerd voor de Steenbreektrofee 2022:

Maatschappelijke initiatieven:
Het Haegsch Hof Den Haag
Groengroep Groenoord Zuid Leiden
Professionals: 
Wijkpark Cromvliet Den Haag
De Straatboer Make-Over Zwolle
Ontstenen en Vergroenen Hoornse Meer Groningen
Vergroenen componistenbuurt Quirijnstok Noord Tilburg

 


Lees ook:
Nieuwe Cromvlietpark in Laak parel voor bewoners, wijk en het klimaat
Buurtvaders Laak blij met groen; startschot NK Tegelwippen 2022

 

Nieuwsbrief

Niets meer missen van onze verhalen over het Haagse Groen en de stadsnatuur? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden

 

 
Cookie-instellingen