Zelfbestuivende bijenbedriegers koloniseren Den Haag

25-07-2017 0 reacties

De bijenorchis is een in Nederland zeldzaam voorkomende plant waarvan een deel van de bloem wel wat lijkt op een bij. Dit deel is bruinig en bestaat net als een bij uit hele fijne haartjes.

De bijenorchis is een in Nederland zeldzaam voorkomende plant waarvan een deel van de bloem wel wat lijkt op een bij. Dit deel is bruinig en bestaat net als een bij uit hele fijne haartjes. De naaste verwanten van de bijenorchis hebben een vergelijkbare bloem en daarmee een bijzondere vorm van voortplanting.

De bloemen apen namelijk bijenvrouwtjes na. Mannetjesbijen proberen te paren met de bloemen en bestuiven zo de planten. De bijenorchis is 100% zelfbestuivend en heeft het vermogen tot het aantrekken van bijenvrouwtjes verloren.

Bij de stadsecologen van de gemeente Den Haag is bekend dat er in een van de Haagse wijken er circa 250 exemplaren van deze bijzondere soort groeiden. Groot was de verrassing toen een vrijwilliger dit voorjaar een groot aantal nieuwe groeiplaatsen vond, waarin hij circa 750 exemplaren telde. 

Als gemeente kijken we hoe we een aantal van deze kernpopulaties duurzaam kunnen beheren. Zo kunnen we nog jaren van deze zelfbestuivende bijenbedriegers genieten.

0  reacties

 
 

Een momentje...