Padden op pad!

13-04-2018 1 reacties

De paddentrek van dit jaar loopt langzaam ten einde. In de afgelopen weken zijn er weer duizenden verliefde padden op hun weg naar het water geholpen.

En niet alleen padden, ook de Bruine Kikkers en Kleine Watersalamanders van Den Haag kunnen ieder jaar weer rekenen op de inzet van ruim 200 enthousiaste vrijwilligers. Op de drukke punten brengen ze steeds weer vele dieren veilig naar de overkant. In geen andere stad in Nederland wordt de vrijwilligersinzet bij de paddentrek op zo’n grote schaal georganiseerd als hier in Den Haag.

De paddentrek in Den Haag wordt gecoördineerd door de paddenwerkgroep van de Dierenbescherming. Ieder jaar voorkomen ze weer dat een groot aantal padden, kikkers en salamanders tijdens hun trek naar het paringswater de dood vinden. Vorig jaar hebben ze een record aantal dieren kunnen helpen; 10.186 padden, 1.059 kikkers en 1.106 salamanders. Hoeveel dieren ze dit jaar geholpen hebben, wordt binnenkort bekend als alle tellingen binnen zijn.

Glibberige weg
De Haagse werkgroep voor de paddentrek is twintig jaar geleden ontstaan op de Laan van Poot. Daar klaagden bewoners over een glibberige weg. Toen dit allemaal doodgereden padden bleken te zijn, werd duidelijk dat er iets moest gebeuren.Inmiddels heeft de werkgroep ruim 200 vrijwiligers en elf locaties in en rond Den Haag onder haar hoede. Wij spraken met Intake en Coördinatie manager Diana van der Lely van de Dierenbescherming, regio Zuidwest. Zij houdt zich in haar werk met een breed en divers pakket voor dierenwelzijn bezig. In de ‘ paddentijd’ is ze bijna fulltime bezig met het aansturen van de voorbereidingen en het in goede banen leiden van de facilitaire coördinatie rondom de paddentrek in en om Den Haag.

Pure vorm van dierenhulp
Diana: “ We kunnen helaas niet alle zieke dieren in het wild beschermen, maar we kunnen ze wel helpen als ze in conflict komen met de stad of de activiteiten van mensen. De padden zijn hier een goed voorbeeld van. Zij volgen hun natuurlijk weg; ze moeten naar het water om te paren. Dat is hun doel. Ze letten daarbij niet op de gevaren van de stad of mensen. Drukke wegen, langs razend verkeer, fietsers of hardlopers kennen ze niet. Dus wij helpen ze een handje. Het is een hele pure vorm van dierenhulp; je redt letterlijk een leven door het dier te helpen met oversteken. En als je dan hoort dat slechts 80% van de padden het eerste levensjaar doorkomt, is het maar goed ook dat we ze een handje helpen.” 

Paddenweer
Ieder jaar van ongeveer half februari tot half april gaan de padden massaal op pad. Ze worden wakker uit hun winterslaap en gaan naar het water waar ze geboren en getogen zijn om zich verder voort te planten. Wanneer de padden precies wakker worden, is afhankelijk van de temperatuur. Het moet ‘s nachts boven de vijf graden zijn en ook het water moet de juiste temperatuur hebben. Als in het water door de stijgende temperatuur algenbloei optreedt, ruiken de padden dat en gaan ze op stap.
Diana: “Als het ’s nachts boven de vijf graden is, een beetje regent en er bijna geen wind staat, is het echt goed ‘paddenweer’. Dan komen ze met z’n allen in beweging en staan onze vrijwilligers klaar om ze te helpen. Vanaf medio februari houden we het weer dan ook goed in de gaten. In en om Den Haag hebben we elf locaties waar we padden helpen, iedere locatie heeft een vrijwillige coördinator die checkt of er al iets wakker is.Dit jaar is het allemaal wat later begonnen vanwege de aanhoudende kou.Eigenlijk kwam het begin april pas echt goed op gang.”


Het vrouwtje draagt vaak het mannetje

Scoren
Ook als de trek later begint, stopt deze toch medio april. Biologisch gezien weten de padden wanneer ze moeten stoppen: ze hebben namelijk sinds het begin van de winterslaap niet meer gegeten. “ De laatste dagen hebben we bijvoorbeeld al padden gezien die het water weer uit gingen. Zodra het vrouwtje de eitjes heeft gelegd, verlaat ze het water en gaat ze op zoek naar haar zomerverblijf. Bij voorkeur een beschut plekje met veel planten waar ze zich vol kan eten met insecten. Het mannetje blijft langer in het water om te kijken of hij nog een vrouwtje kan ‘scoren’.”

Borden en putdeksels 
Naast de vele vrijwiligers die de padden letterlijk helpen oversteken, krijgt de Dierenbescherming ook veel hulp van de gemeente. In de buurt van de elf locaties plaatst de gemeente ieder jaar waarschuwingsborden om mensen te wijzen op de paddentrek. Ook plaatsen ze op deze plekken bepaalde putdeksels zodat de padden tijdens het oversteken niet in de put vallen. Op de locatie Duinweg hebben ze zelfs slagbomen geplaatst. Diana: “We zijn erg blij met de hulp en het meedenken van de gemeente. Zo waren ze dit jaar op de locatie Wijndaelerduin bezig met graafwerkzaamheden om natuurlijke oevers te creëren. Op zich heel mooi, maar de werkzaamheden vonden net in de periode van de paddentrek plaats. Daar waren we eerst niet blij mee, maar we hebben alle medewerking gekregen. Langs het Wijndaelerduin werd een scherm geplaatst en wij hebben langs dit scherm emmers ingegraven om de padden op te vangen. Laat in de avond en voor zonsopgang werden de emmers dan geleegd door de vrijwilligers. Zo hebben we toch weer veel padden kunnen helpen” 


Opgevangen padden in een putdeksel

Raad en daad
De groep vrijwilligers bestaat uit een vaste kern van mensen die dit al jaren doen. Daarnaast komen er ieder jaar weer nieuwe mensen bij. Of omdat ze een oproep hebben gezien of omdat ze er via via over hebben gehoord. “ Voor de nieuwe vrijwiligers organiseren we altijd een informatieavond om meer achtergrondinformatie te geven over de padden. Hierbij kunnen we altijd rekenen op onze ‘huisbioloog’ Lex Kreffer. Naast zijn eigen werk staat hij ons al jaren vrijwillig bij met raad en daad. Mede dankzij hem gaan onze vrijwilligers goed voorbereid aan de slag. ”
Er zijn mensen die een aantal jaar blijven, maar er zijn ook altijd mensen die afhaken. Diana:“Je staat ook wel eens voor niks buiten. De padden doen toch wat ze zelf willen.” 
Maar over het algemeen zijn de meeste vrijwilligers erg enthousiast. “ De resultaten van je hulp zijn dan ook direct heel zichtbaar en concreet. Vooral kinderen vinden het erg leuk en maken er graag een wedstrijdje van. Natuurlijk staat veiligheid wel voorop; kinderen onder de 16 jaar mogen niet zonder begeleiding meedoen en iedereen moet een veiligheidshesje dragen.”


De inzet van vrijwillgers
 
Mee doen?
Ook als je de padden niet letterlijk helpt met oversteken, kun je ze toch een handje helpen. Diana: “Als je op je favoriete fiets- of hardlooproute de waarschuwingsborden van de paddentrek ziet, kun je na zonsondergang beter een andere route nemen. Anders loop je de kans dat je per ongeluk een pad plet. En als je een verdwaalde pad in je tuin ziet, moet je deze gewoon laten zitten. Padden doen wat ze willen en dat moet je ze vooral ook laten doen.”
Wil je volgend jaar meedoen als vrijwilliger? Stuur dan een mail naar paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl

Wist je dat:

  • Bijna 70% van de padden altijd terugkeert naar hun geboortewater
  • Vrouwtjes groter zijn dan mannetjes. Vaak springen mannetjes tijdens de trek al op het vrouwtje. Omdat ze groter is kan ze het mannetje, of soms meerdere tegelijk, makkelijk naar het water dragen
  • Een pad wel 30 jaar kan worden
  • Het een goed teken is als je een pad in je tuin hebt: je tuin heeft dan een gezonde leefomgeving, padden zijn namelijk heel gevoelig voor giftige stoffen, zodra er giftige omstandigheden zijn (bijvoorbeeld onkruid-en mosverdelgers), zijn ze weg.
Locaties paddentrek in en om Den Haag:
-    Daal en Bergselaan 
-    Dotterbloemlaan 
-    Laan van Poot 
-    Machiel Vrijenhoeklaan 
-    Wijndaelerduin 
-    Kwekerijweg 
-    Duinweg 
-    Leeuwenbergh 
-    Appelgaarde (Voorburg)
-    Tochtpad (Zoetermeer)
-    Zegwaartseweg (Zoetermeer)

 

Wil je meer lezen over dieren in onze stad? Lees dan ook eens de laatste blog van onze stadsecoloog of andere items in de rubriek Het Groen in...

1  reacties

 
 

Tanja Verbeeten 21-04-18 om 7:41

Er zijn meer locaties in en om Den Haag waar padden worden overgezet: het Bitterzoetpad in Ypenburg, de Veenweg e.o. in Leidschenveen, de Veenweg e.o. in Nootdorp en de Middelweg en Aan het Verlaat in Delft. Voor deze locaties, alsmede een aantal andere locaties in Delft, kan men zich aanmelden door een mail te sturen naar afdelingdelfland@knnv.nl